Skip to main content

DWI Instytut Materiałów Interaktywnych Leibniza, Akwizgran, budynek badawczy Leibniz Joint Lab fiT

Zdjęcie: Brigida González
Zdjęcie: Brigida González
Zdjęcie: Brigida González
Zdjęcie: Brigida González
Zdjęcie: Brigida González
Zdjęcie: Brigida González
Zdjęcie: Brigida González
Zdjęcie: Brigida González
Zdjęcie: Brigida González
Zdjęcie: Brigida González
Rysunek: heinlewischer

Tkanki – materiał dla lepszego życia

Instytut DWI stosuje interdyscyplinarne podejście naukowe: nowy budynek Joint Lab fiT (first in Translation) umożliwia lekarkom i lekarzom badanie zalet wytworzonych sztucznie tkanek.

Bryła budowli łączy w sobie dwie na pozór sprzeczne koncepcje: z jednej strony, ze względu na zwartą kubaturę, budynek wydaje się być całkowicie hermetyczny, z drugiej zaś uwidacznia swoje funkcje za sprawą przesuniętych względem siebie kondygnacji – poszczególne piętra są splecione ze sobą jak włókna. Konstrukcja ta odzwierciedla charakter interakcji zachodzących wewnątrz budynku, którego piętra zajmują trzy różne grupy użytkowników: personel DWI, pracownicy fiT i użytkownicy zewnętrzni.

W rezultacie powstał obiekt sprzyjający zarówno otwartej, jak i wewnętrznej komunikacji oraz zapewniający bezpieczeństwo badań. Oprócz laboratoriów i zamkniętych pomieszczeń czystych Joint Lab fiT oferuje naukowcom otwarte przestrzenie komunikacyjne do celów szkoleniowych i kontaktów związanych z działalnością badawczą. Wszystko jest ze sobą ściśle powiązane, co umożliwia badania i produkcję na najwyższym poziomie.

Motyw sztucznej membrany widoczny jest także w półstrukturalnym przeszkleniu fasady na jednej trzeciej jej powierzchni: wkłady kapilarne zainstalowane w przestrzeni między szybami sterują przepływem światła i zapewniają efekt półprzezroczystości.

Film dokumentalny o projekcie można obejrzeć na > vimeo.

Inwestor
DWI Leibniz-Institut für interaktive Materialien e. V., Aachen
Realizacja
maj 2023
Nagrody
Architekturpreis Aachen 2023
Zakres usług
Architektenleistung
fazy projektu 1 - 9
Powierzchnia całkowita
3.486 m²
powrót do projektów