Skip to main content

Habitat: otwarcie pawilonu dla orangutanów w Ogrodzie Zoologicznym w Dreźnie (Niemcy)

Zdjęcie: Konstantin Börner

18 czerwca 2024 r. otwarty został pawilon dla orangutanów w Ogrodzie Zoologicznym w Dreźnie. Był to największy projekt budowlany w historii tutejszego zoo.

„Ponieważ teren, na którym znajduje się pawilon, przecina wpisana na listę zabytków historyczna trasa zaprojektowana przez Petera Josepha Lennégo, zrodził się pomysł, aby usytuować na niej budynek w kształcie pierścienia, tak by przebiegała przez jego wnętrze. Umieszczony w środku konstrukcji otwarty wybieg zapewni orangutanom lepszą ochronę przed wiatrem i hałasem, dzięki czemu zwierzęta będą mogły z niego korzystać przez większą część roku”.

Budowla, ze względu na swój kształt nazywana pieszczotliwie donutem, będzie domem dla wielu gatunków zwierząt z Azji Południowo-Wschodniej. Oprócz orangutanów zamieszkają w nim także binturongi orientalne, wydrzyce gładkowłose oraz gady takie jak pytony siatkowe, warany szmaragdowe, legwany fidżyjskie, agamy kołnierzaste czy tilikwy indonezyjskie, a także żółwie olbrzymie.

W komunikacie prasowym zoo czytamy: „Początkowo nasze orangutany Toni, Daisy i Dalai przebywały w oddzielnych pomieszczeniach na tyłach budynku. Gdy przyzwyczaiły się do nowych warunków, otworzyliśmy wewnętrzne pomieszczenia ekspozycyjne. Podczas gdy Toni dość szybko się zaaklimatyzował i rozpoczął odkrywanie wybiegu, Daisy i Dalai dłużej się wahały. Teraz także Dalai już z niego korzysta [...]".

Po powitaniu przez dyrektora ogrodu zoologicznego Karla-Heinza Ukenę oraz przemówieniach nadburmistrza Drezna Dirka Hilberta i prezesa Stowarzyszenia Przyjaciół Zoo w Dreźnie Ralfa Leidela nastąpiło przecięcie wstęgi – od godziny 14:00 pawilon jest otwarty dla wszystkich zwiedzających.

> do komunikatu prasowego zoo
> do projektu
> do artykułu w magazynie

Zespół: Jens Krauße (odpowiedzialny partner), Steffen Thombansen (kierownictwo projektu), Sophia Hering, Norbert Mayer, Christoph Meinhardt, Rico Moschke, Joana Ragazinskaite, Claudia Tümmler, we współpracy z Rehwaldt Landschaftsarchitekten

Zdjęcie: Konstantin Börner